Oct 29, 2010

0 Ketchup v Kicap





 "Ketchup itu sos.Kicap tu kicaplah"



       There are not many people today who like any kind of food plain. We must add something to our food in order to give it a little flavor. Perhaps the most common thing to put on food is ketchup,ops,belacan still can not match with the infamous ketchup okeh macha.dan orang melayu menggelar benda alah ni sebagai sos.Oh.begitulah perbezaan antara western world dengan Malaysia.Di sini kicap adalah kicap,berbentuk cecair legam??dan bukan ketchup seperti yang digembar gemburkan oleh dunia luar.Ketchup mereka yang popular tentu sekali berperisa tomato .Untuk yang kata sos chilli tu lagi hot,hands down .itu Malaysia bai,kita berbual global sekarang ni.

      Tapi lu orang jangan angkat kening dulu orang putih,sebab ini so called ketchup datangnya daripada bahasa Melayu,kicap .Nama itu diambil oleh orang Belanda dan diperkenalkan di Eropah semenjak abad ke 18 lagi. Dari Belanda, ia diambil oleh orang Inggeris dan ditukar ejaannya kepada "ketchup".Orang Cina dulu-dulu gak ada kait mengait ngan si ketchup ni,dengar khabarnya,mereka juga pada zaman dahulu kala memanggil a mixed of concoction from  pickled fish and spices sebagai "ke-tsiap" secara riak takburnya.Itu cerita tahun 1690,masa moyang aku masih lagi sibuk memburu naga kat Desaru.

      Kalo sebut pasai ketchup ni,,F. & J. Heinz tak bolehlah disisihkan sebab dowang ni otai besar dalam dunia ketchup,dari tahun 1837 lagi .Kalo kat Malaysia macam sos Lingam kot.Tapi aku tak paham kenapa mesti tomato ??sebab aku die-hard fan chilli kot,lagi-lagi Mcd punya memang 1st class,pedas cho,takpun sos Aminah.

      Korang tau dop,up until the early 1800s, tomatoes dikatakan buah-buahan beracun. Sehinggalah Colonel Robert Johnson ate an entire basket of them on the courthouse steps in Salem, New Jersey pada Sept.26, 1820, dan kendian masih sehat walfiat, barulah tomato ni diterima baik dalam kumpulan pemakanan manusia sejagat.

      Untuk pengetahuan korang juga,Ketchup was once used as a medicine in the United States. Tahun 1830, it was sold as Dr. Miles Compound Extract of Tomato.




Feveret aku & famili always Lingham !!





No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Tahi Anda

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...